qui som què fem on som notícies i activitats

memòria cooperació sensibilització publicacions audiovisuals  

BÒSNIA I HERCEGOVINA

200 habitatges reconstruïts a Hadzici
Els acords de Dayton preveien el retorn de desplaçats i refugiats a les poblacions d'origen. Unes poblacions, però, que van ser bombardejades I destruïdes durant la guerra. IGMAN-Acció Solidària, a petició de les institucions locals i la societat civil, va prendre com a compromís propi la reconstrucció i construcció de 200 habitatges (150 de rehabilitació i 50 d'obra nova) per a famílies desnonades durant el període 2003-2008. Aquest any 2008 s'ha finalitzat la rehabilitació d'aquests 200 habitatges i el projecte ha fet possible que les famílies es reubiquessin a les mateixes cases on vivien abans de la guerra. El projecte de reconstrucció, el qual ha comptat amb el suport de l'ACCD, ha permès la rehabilitació de l'estructura original exterior de cases amb un mínim de 40 m2 per a parelles de jubilats; i 60 m2 per a famílies amb nens, que inclouen un menjador, una o dues habitacions, un lavabo complet i una cuina (i els subministraments d'aigua i llum). Durant l'any 2009, un cop finalitzat el programa de reconstrucció a l'Opstina de Hadzici, i iniciarem amb l'Opstina d'Srebrenica la reconstrucció d'un centenar d'habitatges per a famílies que encara no han pogut retornar a la seves llars.

47 habitatges construïts a Tarcin
A part de les famílies que han de reconstruir casa seva, n'hi ha aproximadament 200 que no en tenen. Són famílies que per diverses raons no han pogut tornar a les poblacions d'on són. La majoria són gent gran, pensionistes o mutilats de guerra, que no es poden fer-se càrrec de la construcció o compra d'una nova llar. Amb la col·laboració i subvenció dels tècnics i professionals d'ADIGSA i INCASÒL s'ha promogut un projecte de construcció d'habitatges amb bones condicions. L'Opstina de Hadzici ha aportat els terrenys on aquest 2008 s'hi han reubicat les famílies, i s'ha ocupat dels serveis i la urbanització. IGMAN-Acció Solidària i els tècnics d'ADIGSA i INCASÒL han estat els encarregats de construir d'aquests 47 habitatges, que passaran a ser propietat de l'Opstina de Hadzici i s'adjudicaran per un període de 3 anys renovables a partir dels barems creats en funció de les necessitats de cada família i acordats per l'Opstina, el ministeri de Benestar Social del Cantó de Sarajevo.

Bjelasnica lliure de mines. Projecte de desminació a les muntanyes de Bjelasnica
La muntanya de Bjelasnica era el centre esportiu, recreatiu i turístic principal de Bòsnia i Hercegovina fins a l'inici de la guerra. Quan va esclatar, es va convertir en línea de separació dels dos fronts: l'Exèrcit de la República de BIH i l'Exèrcit de la República Srpsca. És per aquest motiu que els terrenys que la conformen són d'alt risc pel perill que suposen les mines i altres materials armamentístics abandonats o que no han explotat. IGMAN-Acció Solidària, juntament amb les organitzacions locals DAAR i UEM han contribuït a la desminació de terrenys a Bjelasnica. Concretament aquest 2008 hem desminat més de 80km2, 330 Km2 de territori. Els beneficiaris directes del projecte han estat els 1.340 habitants que viuen a l'Opstina de Trnovo. La gran majoria dels beneficiaris són pastors, principalment d'ovelles o de vaques. Aquest projecte està impulsat pel municipi de Trnovo, que ha dissenyat el pla de desenvolupament i el pla regulador de la zona de Bjelasnica, i que planteja la construcció de cinc pistes d'esquí, telecadires, un telefèric i una estació principal amb aparcament i objectes accessoris al barri de cabanes Donja Grkarica. A banda de la tasca de desminació, el projecte s'ha complementat amb una campanya de sensibilització a 5 escoles públiques de la zona, dirigides a proporcionar i generat alternatives viables a les conductes d'alt risc dels infants que viuen a les zones afectades. La importància del projecte –i la continuïtat que pugui tenir– rau en el fet que si s'evita el perill de les mines es podrà revitalitzar el turisme de la zona, reconstruir les infraestructures antigues i crear-ne de noves.

Tornar al menú principal de cooperació


IGMAN, Acció Solidària
Carrer Fonollar, 14 - 08003 Barcelona;
Tel.: 93 533 42 38 - NIF: G-62117494
e-mail:igman@igman.cat
powered by bit-x0